Kategorie

Wartości referencyjne podstawowych badań laboratoryjnych w weterynarii Powiększ do pełnego rozmiaru

Wartości referencyjne podstawowych badań laboratoryjnych w weterynarii

  • Autor : Anna Winnicka 
  • ilość stron : 148
  • rok : 2015 ; wyd.6 zmienione
  • oprawa : miękka
  • ISBN : 978-83-7583-628-8
  • Wydawca : SGGW

Więcej szczegółów

Stan: Ten produkt nie występuje już w magazynie


Powiadom mnie kiedy będzie dostępny

25,20 zł

Obniżka!

-16%

30,00 zł

Spis treści
Przedmowa ... 7

I. WSTĘP ... 9
1. Cel badań laboratoryjnych i zlecenie ich wykonania ... 9
2. Profile badań laboratoryjnych ... 10
3. Rodzaje materiału biologicznego ... 10
4. Zasady prawidłowego pobierania materiału ... 11
5. Wiarygodność wyniku ... 13
6. Formułowanie wyników badań ... 15
7. Wartości referencyjne ... 16
 
II. BADANIE HEMATOLOGICZNE ... 17
1. Krwinki czerwone (erytrocyty, E, Ery, RBC – red blood cells) ... 17
2. Hemoglobina (Hb, HGB) ... 19
3. Hematokryt (Ht, Hct, volfr, PCV – packed cell volume) ... 20
4. Białko całkowite ... 21
5. Wskaźniki czerwonokrwinkowe ... 22
a. Średnia objętość krwinki czerwonej (MCV – mean corpuscular volume) ... 22
b. Średnia masa hemoglobiny w krwince czerwonej (MCH – mean corpuscular hemoglobin) ... 23
c. Średnie stężenie hemoglobiny w krwince czerwonej (MCHC – mean corpuscular hemoglobin concentration) ... 24
6. Opad krwinek (odczyn opadania krwinek czerwonych, odczyn Biernackiego, OB, ESR – erythrocyte sedimentation rate) ... 24
7. Jakościowa ocena krwinek czerwonych w obrazie mikroskopowym ... 25
8. Krwinki białe (leukocyty, L, Leu, WBC – white blood cells) ... 29
9. Leukogram ... 31
10. Krwinki płytkowe (płytki krwi, trombocyty, PLT – platelets) ... 35
11. Koagulogram ... 37
 
III. BADANIE BIOCHEMICZNE KRWI ... 40
1. Aminotransferaza (transaminaza) alaninowa (ALT, ALAT, GPT) ... 40
2. Aminotransferaza (transaminaza) asparaginianowa (AST, AspAT, GOT) ... 41
3. Amoniak ... 42
4. Amylaza (AMY) ... 43
5. Białko całkowite ... 44
6. Bilirubina ... 46
7. Chlorki (Cl–) ... 47
8. Cholesterol ... 48
9. Dehydrogenaza glutaminianowa (GLDH, GDH) ... 49
10. Dehydrogenaza mleczanowa (LD, LDH) ... 50
11. Dwutlenek węgla (CO2) ... 51
12. Fosfataza kwaśna (ACP) ... 51
13. Fosfataza zasadowa (fosfataza alkaliczna, ALP, Falk, FAL, AP) ... 52
14. Fosfor (P++) ... 53
15. Frakcje białkowe ... 54
16. Fruktozoamina ... 55
17. Glukoza ... 56
18. γ-Glutamylotransferaza (γ-GT, GGT) ... 57
19. Hemoglobina glikowana ... 58
20. Hormony ... 59
21. Kinaza kreatynowa (CK) ... 60
22. Kreatynina ... 61
23. Kwas mlekowy ... 62
24. Kwas moczowy ... 63
25. Kwasy żółciowe ... 64
26. Lipaza ... 65
27. Magnez (Mg++) ... 65
28. Mikroelementy ... 66
29. Mocznik ... 67
30. Odczyn (pH) ... 68
31. Potas (K+) ... 68
32. Sód (Na+) ... 70
33. Triacyloglicerole (triglicerydy) ... 71
34. Wapń (Ca++) ... 72
35. Witaminy ... 74
36. Wodorowęglany (HCO3–) ... 75
37. Żelazo (Fe++) i całkowita zdolność wiązania żelaza (TIBC – total iron binding capacity) ... 76
 
IV. BADANIE OGÓLNE MOCZU ... 77
1. Dobowa ilość ... 77
2. Barwa ... 77
3. Przejrzystość ... 78
4. Gęstość względna ... 78
5. Odczyn ... 79
6. Białko ... 80
7. Hemoglobina ... 81
8. Bilirubina ... 81
9. Urobilinogen ... 82
10. Glukoza ... 82
11. Związki ketonowe ... 83
12. Leukocyty ... 83
13. Amylaza ... 84
14. Azotyny ... 84
15. Indykan ... 84
16. Hydroksyprolina ... 84
17. Kreatynina ... 85
18. Kwas moczowy ... 85
19. Mioglobina ... 85
20. Mocznik ... 86
21. Chlorki ... 86
22. Sód ... 87
23. Osad moczu ... 87
a. Uorganizowane (upostaciowane) składniki osadu ... 87
b. Nieuorganizowane (nieupostaciowane) składniki osadu – kryształy ... 89
 
V. BADANIE PŁYNU ŻWACZOWEGO ... 92
1. Barwa i woń ... 92
2. Konsystencja ... 92
3. Sedymentacja i flotacja ... 92
4. Odczyn ... 93
5. Zdolność fermentacyjna ... 93
6. Ocena żywotności wymoczków ... 93
7. Liczba wymoczków ... 93
8. Inne badania wykonywane w płynnej treści żwacza ... 94
 
VI. BADANIE PŁYNU MÓZGOWO-RDZENIOWEGO ... 95
1. Barwa i przejrzystość ... 95
2. Gęstość względna ... 95
3. Pleocytoza ... 96
4. Skład chemiczny ... 96
5. Odczyn Nonne-Apelta i odczyn Pandy’ego ... 96
 
VII. RÓŻNICOWANIE PŁYNÓW Z JAM CIAŁA ... 97

VIII. BADANIE KAŁU ... 98
1. Dobowa masa ... 98
2. Barwa ... 98
3. Inne składniki ... 99
4. Badanie chemiczne ... 99
 
IX. TABELE ... 100
Preparaty zapobiegające krzepnięciu krwi (antykoagulanty) - Tabela I ... 100
Wartości referencyjne wskaźników hematologicznych - Tabele II–XV ... 101
Wartości referencyjne wskaźników biochemicznych - Tabele XVI–XXVI ... 114
Aktywność enzymów w tkankach różnych gatunków zwierząt - Tabela XXVII ... 124
 
Literatura ... 125
 
Mikrofotografie krwinek psa, kota i konia - Anna Winnicka, Andrzej Degórski ... 129